września 16, 2018

Zupa krem z kalafiora i orzechów




Będąc ponad miesiąc temu na obiedzie w bardzo oryginalnej restauracji (stara chata w głębi lasu), zjadłam bardzo niepowtarzalną zupę :) Nie przepadam za smakiem kalafiora, wiecie, takiego do niedzielnego obiadku - po prostu ugotowany i nic więcej. Dla mnie jest zdecydowanie zbyt mdły i bez smaku. Dlatego też kiedy właściciel restauracji zaproponował mi zupę kalafiorową, to grzecznie podziękowałam ;) Ostatecznie jednak dałam się namówić, bo podobno ''w ogóle nie czuć kalafiora, jest bardziej orzechowa''. I rzeczywiście, kalafiora nie czułam, zupa była orzechowa, lekko pikantna, pyszna :) Niedużo czasu minęło zanim zaczęłam szukać jakiegoś przepisu, który dałby podobny efekt :) Większość zup kalafiorowych jakie znalazłam orzechy miała tylko jako przybranie do podania, ale z kilku innych zrobiłam swoją wersję i wyszło fajnie!:D 
Poniżej znajdziecie efekty moich kombinacji :) 

Składniki:


  • jeden średni kalafior,
  • jeden ziemniak,
  • jedna cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 100g orzechów włoskich + kilka do podania,
  • 1l bulionu warzywnego,
  • 1 cytryna,
  • przyprawy: ostra papryka, pieprz, sól, kurkuma.

Przygotowanie: 


  • Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż w garnku,
  • Kalafiora podziel na różyczki, ziemniaka obierz i pokrój na mniejsze kawałki,
  • Do garnka z cebulą wlej 1l wody, zagotuj i wrzuć kostkę bulionu warzywnego,
  • Dorzuć kalafiora i ziemniaka, gotuj na małym ogniu, aż będą miękkie,
  • Dodaj przyprawy do smaku (ja lubię zupy dość pikantne, więc dodałam dość dużo papryki i pieprzu) i wciśnij sok z połowy cytryny.
  • Dodaj orzechy i zblenduj całość na gładki krem, jeśli jest za gęsto dolej odrobinkę wody,
  • Do podania posiekaj drobno pozostałe orzechy, możesz też posypać zupę delikatnie ostrą papryką.
  • Smacznego!:)








Pozdrawiam!:)


20 komentarzy:

  1. Narobilas mi ochoty na kalafiora :)

    OdpowiedzUsuń
  2. W takiej wersji zapewne zupa jest przepyszna i oryginalna. To zapewne rozkosz dla podniebienia. Już same cudne zdjęcia, po prostu piękne, zachęcają aby skosztować. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa :) Pozostaje tylko wypróbować przepis ;))

      Usuń
    2. Zapewne to uczynię, gdyż mam na nią ogromną ochotę. Zupy uwielbiam i to pod każdą postacią, a każda taka propozycja jak Twoja jest warta wypróbowania. :)

      Usuń
  3. Bardzo łądne zdjęcia, do wpisu. Co do zup to niestety mimo prób wielu jakoś mi nie wychodzą ;/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ta jest naprawdę łatwa :) Ja też kiedyś w ogóle nie potrafiłam zup przyrządzać :)

      Usuń
  4. Brzmi pysznie i wygląda super. Niby proste danie, a takie wykwintne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawe połączenie smakowe i jakie piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przypomniałaś mi, że w tym roku jeszcze nie jadłam orzechów.

    OdpowiedzUsuń
  7. O kurczę! Nie pomyślałam o takim zestawieniu smakowym, a to musi smakować cudnie i tak jesiennie :) Może znajdę chwilę na pichcenie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Takiej kombinacji jeszcze nie próbowałam, a może być pyszna.

    OdpowiedzUsuń
  9. przepięknie podana i jeszcze lepiej smakująca:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Naprawdę dzięki za ten przepis, krem z kalafiora często u nas gości, chętnie spróbuję w wersji z orzechami. Czuję się zaintrygowany.

    OdpowiedzUsuń
  11. Nabrałam wielkiej ochoty na skosztowanie takiej zupy, przepis chętnie wykorzystam. :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ależ klimatyczne zdjęcia :) A przepis też wydaje się super

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam kalafior, ale zazwyczaj jem go jako dodatek do ziemniaków. Zupy kremu z dodatkiem orzechów nie miałam jeszcze okazji spróbować, a po prostu kocham tego typu zupy. :)

    OdpowiedzUsuń

Wypowiadając się na blogu zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych.

Copyright © 2014 Speckled Fawn , Blogger