września 03, 2018

Paella z warzywami wg. hiszpańskiego przepisu



Zazwyczaj rozsmakowuję się w kuchni włoskiej, uwielbiam bazylię, oregano i wszystkie makarony, które się z nimi łączą :D (i bruschette i caprese i o mamuniu wszystko! :D). Natomiast z kuchnią hiszpańską niewiele miałam wspólnego, sporo w niej mięs, szynek i innych takich, a tego to ja nie jem :) Dopiero na urlopie w Hiszpanii pierwszy raz spróbowałam gazpacho i właśnie paelli, która to bardzo mi zasmakowała :) Na tyle nawet, że po powrocie kupiłam sobie specjalną patelnię i poszukałam oryginalnego hiszpańskiego przepisu (z hispanico.pl).

oryginalna pealla w Sevilli

Na poniższej grafice znajdziecie listę składników - warzywa, których użyjecie są właściwie dowolne, po prostu co lubicie to dodajcie. Natomiast ilość przypraw takich jak kurkuma i obie papryki również dozuję 'na oko', bardzo lubię kurkumę, więc posypuję całość dosyć obficie, obie papryki w proszku to mniej więcej łyżeczka z każdej.


Przygotowanie


  • wybrane warzywa pokrój w kosteczkę, na patelni rozgrzej olej i podsmaż warzywa, aż będą ładnie zrumienione,
  • posyp warzywa przyprawami - ostrą i słodką papryką , pieprzem i solą.


  • na patelnię wsyp 400g ryżu i podsmażaj wszystko ciągle mieszając, aż ryż się przyrumieni, w niedużym garnku przygotuj już sobie 1,5l bulionu warzywnego.

  • na patelnię wlej delikatnie większość bulionu (tyle ile się zmieści) i mieszaj całość, aż ryż wchłonie bulion. Dolewaj, aż zużyjesz cały bulion. Posyp całość kurkumą i dodaj kilka pręcików szafranu.


  • nagrzej piekarnik do 180*C i wstaw paelle na 10minut. Na górze zrobi się delikatna skorupka, a pod spodem będzie idealnie przygotowany ryż z warzywami :) Dorzuć jeszcze na wierzch trochę pomidorków koktajlowych i gotowe :)


Już teraz wiem, że to będzie jeden z popularniejszych u mnie przepisów tej jesieni i zimy :) Fajnie rozgrzewa i zdecydowanie paellę można też zaliczyć do tzw. comfort food. Coś wspaniałego! ;D



Pozdrawiam!:)


25 komentarzy:

  1. fajne takie danie jednogarnkowe, zapisuję przepis do wypróbowania, jak mi sie dieta skończy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. używając brązowego ryżu można by te danie jak najbardziej przemycać w czasie diety :P (chociaż muszę jeszcze sprawdzić czy taki ryż się nadaje ;))

      Usuń
  2. Lubię kiedy gotowanie polega na wrzuceniu składników do jednego garnka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeden garnek to duży plus :) jednak minusem jest, że trzeba nad tym stać i ciągle mieszać :P

      Usuń
  3. Potrawa idealna dla mnie, wypróbuję. Bardzo lubię takie smaki, wszystkie składniki mi odpowiadają, cieszy mnie kurkuma. :)

    Potrawa wygląda cudownie. Pozdrawiam cieplutko. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mega wygląda. Kuchnia hiszpańska jest dla mnie bardzo ciekawa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja niewiele dla siebie w niej znajduję, ale akurat paella jest genialna

      Usuń
  5. Pyszności! <3 Mam ślinotok, że tak to określę...;P

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepis, który bardzo chętnie wypróbuję, i to może w najbliższych dniach. Smaki, które będą odpowiadać całej rodzinie, zwłaszcza nuta kurkumy. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Hiszpania chyba tym zaraża
    Też po wakacjach pragnę przyrządzać własną paele i juz czaje się na patelnie ! Dzieki za przepis. Na pewno skorzystam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja raz zrobiłam na zwykłej patelni, drugi raz już na tej specjalnej - jest o wiele wygodniej :)

      Usuń
  8. Uwielbiam! To po prostu idealne jedzenie dla mnie, a przepis - zaskakująco prosty. Dzięki za inspirację do kolejnych obiadów!

    OdpowiedzUsuń
  9. mniam.... mam już pomysł na jutrzejszy obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo lubię te danie i nawet moja córka za nim przepada.

    OdpowiedzUsuń
  11. Smakowicie wygląda, szkoda że moje dzieciaczki nie lubią gotowanych warzyw... A mi tak trudno skusić się by 2 obiady gotować...

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam hiszpańską kuchnie *.* Na zdjęciach Twoja paella wygląda naprawdę smakowicie:D Aż ślinka cieknie... Chyba już wiem, co dzisiaj zrobię na obiad! :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Muszę kiedyś zrobić taką paelę, bo uwielbiam takie jednogarnkowe potrawy.

    OdpowiedzUsuń
  14. Właśnie takie pomysły ostatnio chętnie zbieram, dla urozmaicenia i podtrzymania wakacyjnych nut. :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam takie dania. Są tanie, treściwe i szybkie w przygotowaniu

    OdpowiedzUsuń
  16. kuchnię hiszpańską bardzo lubię, do paelli na ogół dodaję krewetki wg mnie fajnie wzbogacają smak :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąż sobie zamawiał z owocami morza, ale ponieważ ja takich rzeczy nie jem to niestety musi się zadowolić warzywami ;P

      Usuń
  17. Wygląda przepysznie! Na pewno wypróbuję w najbliższym czasie. ;)

    OdpowiedzUsuń

Wypowiadając się na blogu zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych.

Copyright © 2014 Speckled Fawn , Blogger