czerwca 07, 2018

Omlet z cukinią - pyszny!



Dzisiaj dla odmiany będzie przepis ;) Zajadamy się tym daniem regularnie - to prosty i szybki do zrobienia omlet z plasterkami cukinii, ale równie dobrze można zastąpić je czymkolwiek innym. Zazwyczaj dodaję jeszcze ugotowane zielone szparagi na boku tak do podgryzania :)


Składniki:


  • 4-5 jajek
  • pół małej cukinii,
  • przyprawy: pieprz, sól, oregano, bazylia, rozmaryn, czosnek, suszone pomidory.
  • opcjonalnie szparagi jako dodatek.

Przygotowanie: 


  • Cukinię dokładnie umyj i pokrój na dość grube plasterki. Na rozgrzanej patelni (na której później przygotujesz omlet) ułóż cukinię i podsmaż na złocisty kolor z obu stron - ułóż plasterki tak, żeby na siebie nie nachodziły.

  • Podczas gdy cukinia się smaży, w odpowiednim naczyniu dobrze wymieszaj jajka i wszystkie przyprawy. 
  • Zalej plasterki cukinii mieszanką jajek i smaż omlet na małym ogniu. Najlepiej pod przykrywką - dzięki temu również góra ładnie się zetnie.
  • Regularnie zerkaj pod krawędź omleta, żeby nie przypalił się od spodu. Kiedy góra się zetnie możesz przerzucić omlet na drugą stronę (ja robię to szeroką drewnianą szpatułką, wsuwam ją pod sam środek omleta i szybkim ruchem przerzucam) lub zostawić pod przykryciem, aż będziesz zadowolona z efektu :) W ten sposób góra będzie bledsza niż dół, ale w niczym to nie przeszkadza ;)
  • I to wszystko :) Smacznego!





Pozdrawiam serdecznie :)

9 komentarzy:

  1. Daaawno nie jadłam cukini... trzeba to zmienić :) smakowicie to wyglada :) brawo za pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też dawno nie jadłam cukinii. Nawet lubię to warzywo - pora kupić i przygotować taki omlet :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zdecydowanie :) Tym bardziej, że robi się go w kilka chwil :)

      Usuń
  3. Piękny i smaczny, takie są najlepsze :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :D fajnie jak jedzenie ładnie wygląda, czasami nawet ratuje to trochę smak :P

      Usuń
  4. Wszystko, co uwielbiam! Wygląda przepysznie! Cukinię kocham w wielu wydaniach, tak jak i szparagi <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny przepis :) Wygląda świetnie

    OdpowiedzUsuń

Wypowiadając się na blogu zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych.

Copyright © 2014 Speckled Fawn , Blogger