czerwca 27, 2018

Cukiniowe tagliatelle ze szparagami - pożegnanie sezonu :(



Uwielbiam zielone szparagi :D I uwielbiam cukinię ;) Któregoś razu patrząc tak na te moje dwa przysmaki, zaczęłam kombinować jakby je tu połączyć na jednym talerzu i w końcu wymyśliłam tagliatelle (makaron w formie szerokich paseczków) z cukinii z kawałkami szparagów i świeżymi pomidorkami :) Coś pysznego! Niestety zdążyłam przygotować te danie tylko trzy razy, bo oto właśnie kończy mi się sezon szparagowy :/ Gdzieniegdzie jeszcze da się znaleźć zielone pęczki tych pyszności i jeśli Wam się uda koniecznie wypróbujcie ten szybki i prosty przepis :))

Składniki:


  • jedna lub dwie cukinie (w zależności od tego ile chcemy 'makaronu'),
  • pęczek zielonych szparagów,
  • pomidorki koktajlowe (jeśli uda się znaleźć - pomidorki truskawkowe).
  • przyprawy: suszone pomidory, oregano, bazylia, pieprz, sól.

Przygotowanie: 


  • Cukinię dokładnie umyj i obierz ze skórki. Zrób z niej makaron przy użyciu obieraczki - 'obieraj' całą cukinię, aż zostanie sam środek, możesz go pokroić w kosteczkę i również dodać do dania. 
  • Na rozgrzanej patelni podsmaż paseczki cukinii i cukinię w kosteczce, posyp pieprzem, solą, bazylią i oregano.
  • W międzyczasie przygotuj szparagi - odłam zdrewniałe końce, pokrój na kawałki i ugotuj.
  • Drobno pokrój kilka suszonych pomidorów (wg uznania) i dorzuć na patelnię - delikatnie podsmażone staną się wręcz słodkie :)
  • Gotowe szparagi wrzuć do cukinii, wymieszaj wszystko i podawaj ze świeżo pokrojonymi pomidorkami. Smacznego! :)





5 komentarzy:

  1. Też lubię taki cukiniowy "makaron". Często robię go na pikantnie, z sosem pomidorowym :) Pyszotka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ten sposób muszę jeszcze wypróbować, akurat mam cukinię w lodówce :D

      Usuń
  2. Wygląda obłędnie i same pyszności. Lecę po zakupy i dzisiaj wykorzystam Twój przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawy przepis, fajnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tego jeszcze nie znałam! To musi być mega smaczne! Zapisuję!

    OdpowiedzUsuń

Wypowiadając się na blogu zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych.

Copyright © 2014 Speckled Fawn , Blogger