listopada 09, 2017

Zupa krem z buraka - super szybka!



Masz 15 minut na wrzucenie wszystkiego do gara, żeby zrobić zupę? W takim razie ten przepis jest dla ciebie ;) 



Składniki:

  • 2,3 buraki pieczone z Lidla
  • 1 czerwona cebula
  • 1 gruszka lub jabłko
  • 3 ząbki czosnku 
  • bulion warzywny w kostce, zagotowany w takiej ilości wody, żeby przykryć buraki
  • pieprz, sól, ostra papryka

 Przygotowanie:

  • w garnku zagotuj bulion warzywny,
  • posiekaj cebulę i czosnek, pokrój jabłko,
  • wrzuć wszystkie składniki do bulionu, zostaw na wolnym ogniu aż jabłko będzie miękkie (zazwyczaj zostawiam po prostu na tak długo ile akurat mam czasu),
  • zblenduj - gotowe!
  • do podania możesz dodać śmietanę, natkę pietruszki, podprażone płatki migdałów, pestki dyni czy też słonecznika.

To jeden z najszybszych przepisów w moich zbiorach ;) Wracam do niego dość często, bo, o ile zwykle nie lubię smaku buraka, to te z Lidla są tak delikatne, że cała zupa ma bardzo przyjemny smaczek :) Z czystym sumieniem mogę polecić nawet tym, którzy za burakami nie przepadają ;))


Pozdrawiam!

4 komentarze:

  1. Świetny przepis. Wygląda bardzo smakowicie i - co chyba najważniejsze - przygotowanie nie zajmuje wiele czasu :) Dzięki

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie miałam odwagi kupić te gotowe pieczone ziemniaki :D Przepis smakowicie wygląda ale chyba wolałabym upiec własne ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis. Burak jedno z lepszych warzyw ��

    OdpowiedzUsuń
  4. zawsze kupuję buraki gotowane, próbowałam kilka razy piec w domu, ale soku całe morze i kuchnia wyglądała jakby grasował w niej seryjny morderca :) nie ma nic złego w drodze na skróty.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Speckled Fawn , Blogger