sierpnia 25, 2017

Pasztet z cukinii



Dla każdego kto w sezonie ma tyle cukinii, że je ją na śniadanie, obiad i kolację każdy przepis z jej użyciem jest na wagę złota ;) Oprócz pysznych placków i lasagne pokusiłam się w tym tygodniu o zrobienie pasztetu z cukinii :)) Przepis jest całkiem prosty, więc obyło się tym razem bez dramatów. To co przeczytacie poniżej to wariacja przepisu ze strony Agnieszki Maciąg.


Składniki:

  • 1kg młodej cukinii 
  • pęczek natki pietruszki - wedle uznania
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • słodka papryka
  • ostra papryka
  • bazylia, oregano
  • liście laurowe (opcjonalne)
  • 4 jajka
  • 3 ząbki czosnku
  • 2/3szkl bułki tartej
  • 2/3szkl kaszy manny
  • trochę oliwy z oliwek do polania
  • sól, pieprz.

 Przygotowanie:

  • cukinię umyj i zetrzyj na tarce na dużych oczkach razem ze skórką, posyp solą i zostaw w durszlaku, żeby wyciekły soki,
  • drobno posiekaj cebulę, marchewki obierz i zetrzyj na mniejszych oczkach - wrzuć na patelnię i podsmażaj,
  • na patelnię dodaj zmiażdżony czosnek i smaż aż całość będzie zarumieniona,
  • dobrze wyciśnij cukinię i przełóż do miski,
  • do cukinii dodaj podsmażone marchewki, cebulę oraz pozostałe przyprawy (przyprawy wedle uznania), bułkę tartą i kaszę mannę,
  • wbij 4 całe jajka,
  • wszystko dokładnie wymieszaj i przełóż do foremki wysmarowanej masłem lub olejem do pieczenia,
  • na wierzchu ułóż kilka liści laurowych,
  • polej delikatnie oliwą,
  • piecz przez 1h w temp. 200*C.

 



Smacznego!:)

12 komentarzy:

  1. A jak z kalorycznością tego? Mój M na diecie na każdym kroku liczy kalorie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeszcze nie potrafię powiedzieć (mojego to z kolei muszę pilnować z tą kalorycznością bo dieta mu średnio idzie), jakby nie patrzeć są tu głównie marchewki i cukinia, ale chcę przesłać ten przepis do naszej dietetyczki :) jak już odpowie to na pewno dam znać :)

      Usuń
  2. Bardzo fajny pomysł na zagospodarowanie cukinii. Mam już dosyć leczo, więc będzie jak znalazł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. znalazłam jeszcze przepis na gofry z cukinii, ale jakoś nie wyszły :/

      Usuń
  3. Kradnę przepis, bo potrawa wyglada przepysznie, a cukinie bardzo lubię.

    OdpowiedzUsuń
  4. jeszcze nigdy nie robiłam żadnego pasztetu ...aż wstyd :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj tam :P ten też dopiero mój pierwszy :))

      Usuń
  5. Uwielbiam to
    Avrea

    OdpowiedzUsuń
  6. Pierwszy raz słyszę o pasztecie z cukinii :D
    Ciekawa propozycja na przepyszne danie.
    Pozdrawiam!

    lublins.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Speckled Fawn , Blogger