maja 04, 2017

Burgery z... buraka! :)



W czasie weekendu majowego mieliśmy gości, a że była tzw. wolna chata to wszelkie menuuu leżało w naszej gestii :P Jako, że ja mięsa nie jem już z 15 lat to nie wyobrażam sobie, żebym miała kiedyś klepać kotlety bo goście przyjdą ;) No i co? No i wymyśliliśmy fajny zestaw dań absolutnie bezmięsnych :) Była zupa-krem z pomidorów, gulasz z batatów i ziemniaków z... czekoladą (takie danie indyjskie chyba), falafele, sałatki, makaronowe muszelki ze szpinakiem i dynią, rogaliki szpinakowe z ciasta francuskiego no i na 'zapchanie' burger z buraków. Buraki nie są tutaj bardzo wyczuwalne w smaku, natomiast w wyglądzie całość może zmylić niejednego konesera :P Będąc w grudniu we Wrocławiu mój A. zamówił sobie takiego w restauracji wegańskiej, do której go zaciągnęłam i do teraz nie wyszedł ze zdziwienia, że mu tak smakowało ;)) Nasz przepis znaleźliśmy w książce Wegan nerd (i właściwie połowa przepisów przez nas użytych pochodzi właśnie z tej książki:) Polecam :)



Składniki:

  • 1 szklanka suchego ryżu (wzięliśmy brązowy, ale może być też biały)
  • 2 buraki
  • 1 czerwona cebula
  • 2 garści słonecznika
  • 3 łyżki sezamu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostre papryki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1/3 łyżeczki imbiru
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • olej
  • bułki do podania
  • (opcjonalnie - wybrany sos)


Przygotowanie:

  • ugotuj ryż
  • buraki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i zblenduj na gładką masę
  • dodaj ostudzony ryż i zacznij wyrabiać masę ręką
  • cebulę zblenduj na nieduże kawałki (lub drobno posiekaj)
  • na patelni z odrobiną oleju zeszklij posiekaną cebulę i dodaj wszystkie przyprawy, smaż około 3 minut
  • dodaj przyprawy i cebulę do reszty składników
  • dosyp podprażony na suchej patelni słonecznik i sezam
  • wsyp odpowiednią ilość mąki - masa musi być zwarta, żeby lepienie burgerów nie sprawiało trudności
  • dodaj do masy 2 łyżki oleju (np.rzepakowy)
  • dopraw solą i pieprzem do smaku 
  • odstaw na 10 min, sprawdź czy gęstość jest ok i zacznij formować burgery
  • Smaż na złoto z obu stron lub piecz w piekarniku - 20min w 180*C (w połowie pieczenia przerzuć na drugą stronę).
  • podaj z wybranymi dodatkami (posiekana cebula/ogórki kiszone/kiełki/sos itd.)

Tak wyglądały nasze :)





Dajcie znać jak smakowało ;)


Pozdrawiam!



9 komentarzy:

  1. Wyglądają pysznie. Zapisuję sobie przepis i z pewnością wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam ;) Trzeba tylko uważać, żeby nie przypiec za bardzo - robią się suche ;)

      Usuń
  2. Niejeden mięsojad dałby się nabrać :) Fajny pomysł dla wegetarian.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają świetnie, aż ślinka leci :). Kocham gotować, więc z chęcią wypróbuje przepis :).

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają obłędnie i na pewno też tak smakują. Uwielbiam buraki, bo można z ich zrobić naprawdę wiele super pysznych dań.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja z kolei za burakami nie przepadam :P a te burgery i tak mi smakowały bo są jakimś cudem mało buraczane ;))

      Usuń
  5. Burgera z mięsa jadłam, ale z buraka nigdy! Czas spróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Speckled Fawn , Blogger