lutego 24, 2017

Nadziewane batatowe łódki



Dzisiaj przepis, który ostatnio wykombinowałam :) Oczywiście przepisów na nadziewane bataty jest mnóstwo, więc mój to taka wersja zmiksowana :) W zasadzie nawrzucałam wszystkiego co lubię i akurat miałam pod ręką ;)) Na szczęście wyszło :P

 

Składniki:

  • batat
  • mrożony, rozdrobniony szpinak
  • żółty ser do starcia
  • bazylia (ok.2 łyżki)
  • oregano (ok.1 łyżka)
  • ostra papryka (1/2 łyżeczki)
  • pieprz, sól.

 Przygotowanie:
  • umyj batata, nakłuj widelcem w kilku miejscach i włóż do piekarnika na godzinę w 180*C (w połowie pieczenia obrócić). Po tym czasie batat powinien być miękki.
  • w międzyczasie na patelnię wrzuć szpinak (ja użyłam mrożonego rozdrobnionego, ok.8 'kulek'), dodaj przyprawy i wymieszaj. Zetrzyj trochę sera, niech się rozpuści.
  • przekrój batata na pół i wyjmij widelcem wnętrze uważając by nie uszkodzić skórki.
  • dodaj wnętrze batata do szpinaku i dokładnie wymieszaj. 

  •  dokładnie wypełnij skórki gotowym farszem.
  • posyp startym żółtym serem i włóż do piekarnika na 20min w 180*C.





Pozdrawiam!:))

1 komentarz:

  1. Fajny przepis i dobrze, że bez mięsa - bo coś dla mnie. Chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Speckled Fawn , Blogger