sierpnia 30, 2016

Cannelloni ze szpinakiem - pycha! :D


Cannelloni on steroids! Turn a familiar dish into something memorable. Everyday ingredients. Easy to make.

No cóż, nie da się ukryć, ostatnio mam fazę na makarony :P Lasagne, zapiekanki z makaronem i teraz to - włoskie cannelloni ze szpinakiem w sosie pomidorowym :D Zachwytom nad nim nie było końca, więc najwyraźniej całkiem dobrze wyszło ;)) Czasu też aż tak dużo nie potrzeba, a gdyby wziąć gotowy sos pomidorowy to już w ogóle chwila i jest obiad :)
Przepis wzięłam z linka powyżej. Niestety, z braku odpowiedniego naczynia, moje cannelloni nie stało jak na zdjęciu źródłowym, a leżało ;))


Składniki:

  • 12 rurek cannelloni
  • 1 mozarella, pokrojona na plasterki
  • parmezan
Farsz
  • 250g mrożonego szpinaku (albo po prostu na oko, żeby wystarczyło do wszystkich rurek)
  • 500g sera ricotta
  • starty parmezan
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • ½ łyżeczka soli
  • czarny pieprz
  • trochę ostrej papryki w proszku do smaku
Sos pomidorowy
  • 700g passaty pomidorowej
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • bazylia/oregano (na oko, dość dużo)
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • czarny pieprz
  • ciecierzyca ze słoika - opcjonalnie.



 PRZYGOTOWANIE

Nagrzej piekarnik do 200C.
Sos pomidorowy
Na patelni rozgrzej olej.
Dodaj czosnek i cebulę i podsmażaj kilka minut.
Dodaj pozostałe składniki sosu.
Zostaw sos na niskim ogniu do momentu skończenia farszu.
 
Farsz
odmroź szpinak w mikrofali i odlej wodę, która się pojawi.
w misce wymieszaj szpinak i pozostałe składniki farszu, dodaj przypraw do smaku.
 
Złożenie w całość
rurek cannelloni nie trzeba gotować.
dno wybranego naczynia pokryj grubą warstwą sosu (zostaw trochę do polania).
każdą rurkę napełnij farszem i ułóż/postaw w sosie. Ja napełniałam rurki po prostu wciskając je w farsz, kilka takich ''dziabnięć'' i farsz od dołu dochodził do samej góry rurki.
wszystkie rurki polej resztą sosu, dołóż mozzarellę i posyp resztą sera.
piecz w piekarniku przez ok.30min albo do czasu aż ser się ładnie zarumieni.
odczekaj kilka minut przed podaniem.
 

Gotowe! :)


Smacznego ;)





Pozdrawiam serdecznie!


5 komentarzy:

  1. Ależ przepysznie to wygląda, a smakuje z pewnością jeszcze lepiej:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przyciąganie na bloga nie swoim zdjęciem to trochę słaby pomysł. Szkoda. Wchodziłam tu z dużą nadzieją.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. źródło zdjęcia jest podane, a przepis dokładnie ten sam co tam, o czym napisałam w poście - w moim przypadku nie miałam po prostu naczynia,w którym mogłabym rurki postawić i tyle :)

      Usuń

Copyright © 2014 Speckled Fawn , Blogger