sierpnia 01, 2015

Pyszny sposób na szpinak




Od kiedy pamiętam zawsze słyszałam jaki to szpinak jest fe! W filmach, książkach, no wszędzie ;) Szpinak był synonimem czegoś czego dzieci (i dorośli) nie cierpią, prawie jak tran :P Nic więc dziwnego, że jakoś się do spróbowania tej zieleninki nie wyrywałam. Sytuacja zmieniła się dopiero kiedy na kolacji u mamy lubego mego wciągnęłam sześć tzw. bułeczek ze szpinakiem ;D Od tego momentu (po małej modyfikacji przepisu) robię je sobie bardzo często jako taki szybki obiadzik.


Skład

pyzy

szpinak mrożony (pyszny jest z Nordis)

żółty ser w plastrach
(tylko nie foliowany! Bardzo dobry jest królewski z Biedronki)

keczup

masło/margaryna

do smaku pieprz, sól, czosnek granulowany, ostra papryka.


Na rozgrzaną patelnię z masłem wrzucam szpinak. Taka ilość wystarczy spokojnie na jakieś 25-30 bułeczek. Zwykle robię z 8, a resztę szpinaku chowam w słoiczku do lodówki. Bez problemu stoi nawet pięć dni ;)


Kiedy szpinak się pichci posypuję go papryką, lubię pikantny smak więc sobie nie żałuję ;)) Do tego dodaję dość dużo czosnku, trochę pieprzu i soli. 


 Merdam i merdam aż do uzyskania jednolitej masy ;)


Teraz czas na przygotowanie pyz. Przecinam je na pół, smaruję masłem/margaryną i nakładam szpinak. Na to plasterek żółtego sera (zwykle jeden cały plaster wystarcza na 4 bułki) i smarnięcie keczupem ;) Czasami dorzucam jeszcze siemię lniane :)


I siup do piekarnika! ;)) W rozgrzanym będą gotowe w 10min.



Takie świeże, chrupiące, prosto z piekarnika... mmmm... pyszności :D A jakie łatwe i szybkie do przygotowania ;))



I co, smakuje? ;)



Pozdrawiam :))







Post bierze udział w:

http://www.stonegableblog.com/the-scoop-184/
http://thediydreamer.com/from-dream-to-reality/share-crafts-diy-projects-and-recipes-fdtr-180/

6 komentarzy:

  1. Fantastyczny pomysł na szpinak, absolutnie do wypróbowania! :-) Wygląda bosko.

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł Dzieciaki jedzą z jogurtem a my schrupiemy ze szpiankiem :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny i szybki pomysł na coś do zjedzenia. Wygląda rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzięki wielkie ;D czekam na opis wrażeń smakowych ;P

    OdpowiedzUsuń
  5. A to sa pyzy mrozone, czy raczej pampuchy (drozdzowe)?
    Wyglada przepysznie i na pewno zrobie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na opakowaniu jest ''bułki na parze'' ;)

      Usuń

Copyright © 2014 Speckled Fawn , Blogger